Po raz kolejny przedstawiam przepis z wykorzystaniem płatków róży, od których chyba trzeba już przyznać jestem uzależniona. Uwielbiam i posmak jaki dodają do potraw i ten piękny zapach, nie wspominając o kolorze 😉 Moje poprzednie różane przepisy można znaleźć tutaj różane smoothie bowl i kokosowo różany pudding chia. Dziś różę dodaję do naleśników.
Przepis na około 4-6 naleśników
Składniki na ciasto nleśnikowe
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 110 g mąki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 czubata łyżka suszonych jadalnych płatków róży
- szczypta soli
Proponowane dodatki
- masło orzechowe (najlepiej minimum 90% orzechów w składzie)
Przygotowanie
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Naleśniki smażyć na oleju bądź maśle na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej z teflonowym dnem) z obu stron.
Podawać na przykład z masłem orzechowym.
Smacznego!