Odkąd około 4 lata temu pierwszy raz zrobiłam tzn smoothie bowl, odtąd stało się to najczęściej jadanym przeze mnie śniadaniem. Takie niby śniadanie, a trochę deser, które można modyfikować na milion sposobów i tworzyć zawartość z tego co akurat jest dostępne w lodówce. Uwielbiam eksperymentować i tworzyć nowe wersje smakowe tych śniadaniowych misek, a że dzisiejszy eksperyment należał do wyjątkowo udanych, to dzielę się nim poniżej.
Przepis na migdałowo bananowy pudding chia z różaną nutą
Składniki na 1 porcję
- 200g gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu typu greckiego
- 1 łyżka masła migdałowego
- 1 łyżeczka suszonych jadalnych płatków róży
- 1 zmrożony banan
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżeczka mielonych migdałów lub migdałów w płatkach
- ewentualnie miód do smaku
Przygotowanie
Banana zblendować.
Jogurt, masło migdałowe, płatki róży i pół porcji banana zblendować na gładką masę.
Wymieszać z nasionami chia i odstawić do lodówki na minimum 15 minut do stężenia.
Wyjąć z lodówki, nałożyć drugą porcję banana, posypać migdałami i ewentualnie odrobiną płatków róży.
Jeśli jest za mało słodkie, to polać odrobiną miodu.
Też lubię, tym bardziej, że owsiankę na przykład tylko w tej formie przyjmę 🙂