Pomysł na śniadanie po skandynawsku. Racuszki Lackberga.

Racuszki Lackberga, placki z Fjallbacki, albo jak to mówi Tosia „plaki z flajbaki” to nasz śniadaniowy hit. Kiedy po raz pierwszy obejrzałam książkę „Smaki z Fjallbacki” autorstwa Camilli Lackberg (jednej z moich ulubionych autorek skandynawskich kryminałów), te placki natychmiast przykuły moją uwagę i zabrałam się za smażenie. Od tamtego czasu minęło 5 lat, a placki gościły u nas setki razy. W przeróżnych wersjach, próbowało ich mnóstwo ludzi i za każdym razem był zachwyt. Dziś przedstawiam Wam moją najczęściej robioną wersję, bez udziwnień 😉

Składniki na porcję dla około 4 osób

  • 2 jajka
  • 100 ml cukru
  • 400 ml mąki pszennej lub tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka
  • łyżka soku z cytryny
  • skórka starta z 0,5 cytryny
  • masło do smażenia, najlepiej klarowane (mniej się przypala)


Przygotowanie

  • Rozgrzać patelnię (najlepiej z teflonową powłoką) z masłem.
  • Jajka z cukrem ubić mikserem. Ubijać do czasu aż masa zwiększy swoją objętość i stanie się puszysta.
  • Zmniejszyć obroty miksera i do masy na zmianę dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Mieszać do czasu aż masa będzie gładka.
  • Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny i wymieszać.
  • Smażyć na rozgrzanej patelni, na maśle, na dość niskim ogniu. Smażyć z obu stron, aż będą lekko rumiane i wyrośnięte. Ja smażę mniej więcej 1, 2 minuty z każdej strony. Na drugą stronę przewracam w momencie kiedy na cieście pojawiają się delikatne, nowe bąbelki 😉

Podawać np z owocami, prażonymi orzechami, cukrem pudrem, syropem klonowym …


Smacznego!

8 komentarzy

  • Marta
    16/11/2017 at 20:00

    Ooooo matko muszę koniecznie zrobić😁😁😁 a jeszcze mam pytanko : gdzie kupujesz płatki róż??? Widziałam, że w wielu przepisach używasz a tak się składa, że od Iranu też je uwielbiam 😁

    • czarnaewcia
      Ewa
      16/11/2017 at 21:23

      Polecam, są niesamowite! Płatki róż kupuję w osiedlowym sklepie, gdzie jest dział ze zdrową żywnością. Ale wcześniej zamawiałam na Allegro 🙂

  • Marta
    17/11/2017 at 14:24

    Faktycznie absolutnie zapomniałam o Allegro:))) Zrobiłam dzisiaj raniutko racuchy i wyszły pyszne:)

    • czarnaewcia
      Ewa
      19/11/2017 at 17:29

      Super, bardzo się cieszę! 🙂

  • Aga
    14/08/2018 at 12:15

    Maka i cukier w ml?

    • czarnaewcia
      Ewa
      20/11/2018 at 11:14

      Tak, wszystko się zgadza 🙂

  • Aga
    27/06/2020 at 18:55

    Ciasto wyszlo mi bardzo geste, jak na bulki;) to dobrze?

    • czarnaewcia
      Ewa
      27/06/2020 at 19:02

      Tak, powinno wyjść gęste 🙂 Wystarczy nakładać po niewielkiej porcji na patelnię i powinno pięknie wyrosnąć.

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi