Połączenie „pyszne i zdrowe” w odniesieniu do ciasta jest dla mnie po wielu latach pieczenia dalej czymś trudnym do osiągnięcia. Przetestowałam niezliczoną ilość przepisów, bo tak jak za gotowaniem nie przepadam, to piec uwielbiam i robię to regularnie minimum raz w tygodniu. Odstresowuje mnie to, pomaga wyciszyć i gdybyśmy byli w stanie więcej zjeść, to piekłabym jeszcze częściej. I tak jak te „zwykłe” ciasta z mąką pszenną i cukrem wychodzą zazwyczaj bardzo dobre, tak te zdrowsze wersje zawsze są za suche, za kruche, za twarde, za … Tym razem udało się osiągnąć efekt „pyszne i zdrowe” do tego stopnia, że to ciasto jest u nas hitem w ostatnich tygodniach. To kokosowy sernik na zimno z czekoladowym owsianym spodem. Jakby się uprzeć, to można jeść nawet na śniadanie 😉
Przepis na zdrowe kokosowe ciasto na czekoladowym owsianym spodzie
Akcesoria
- duża blaszka
- papier do pieczenia
- tortownica o średnicy ok 20-22cm
- folia aluminiowa
Składniki
- 150g płatków owsianych
- 40g ciemnego, niesłodzonego kakao
- 90g płynnego miodu (daję lipowy lub wielokwiatowy)
- 100g oleju kokosowego
- 500g zmielonego twarogu do sernika
- 200ml mleczka kokosowego
- 100g miodu
- 30g posiekanej czekolady deserowej (najlepiej o zawartości min 70% kakao), ten składnik można pominąć
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki zimnej wody
Przygotowanie czekoladowego owsianego spodu ciasta
Składniki na spód ciasta
- 150g płatków owsianych
- 40g ciemnego, niesłodzonego kakao
- 90g płynnego miodu (daję lipowy lub wielokwiatowy)
- 100g oleju kokosowego
Przygotowanie
Płatki owsiane dokładnie wymieszać z kakao, a następnie z miodem.
Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 8-10 minut.
Płatki chwilę studzić na blaszce, następnie przełożyć do wysokiego pojemnika i zblendować na proszek.
Olej kokosowy rozpuścić i dolać do zblendowanego owsianego proszku.
Wymieszać i wyłożyć na tortownicę. Nie ugniatać za mocno, żeby spód nie był za twardy.
Wstawić na 5 minut do piekarnika.
Piekarnik wyłączyć, a spód w tortownicy zostawić do wystygnięcia.
Przygotowanie kokosowej masy serowej
Składniki na masę
- 500g zmielonego twarogu do sernika
- 200ml mleczka kokosowego
- 100g miodu
- 30g posiekanej czekolady deserowej (najlepiej o zawartości min 70% kakao), ten składnik można pominąć
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki zimnej wody
Przygotowanie
Twaróg zmiksować z mlekiem kokosowym, miodem i posiekaną czekoladą.
Żelatynę rozpuścić w miseczce z zimną wodą, odstawić na chwilę do napęcznienia. Do garnka wlać trochę wrzątku, wstawić miseczkę z żelatyną i mieszać przez chwilę do rozpuszczenia (nie za długo, żeby żelatyna nie zrobiła się ciepła). Jeśli żelatyna nie chce się do końca rozpuścić, to podgrzać wodę w garnku. Przelać rozpuszczoną żelatynę do masy twarogowej i całość dokładnie zmiksować.
Masę twarogową wylać na spód ciasta, przykryć folią i wstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Jaki piękny!
Jadłabym 🙂
Smakuje lepiej niż wygląda 😉