Idealne ciasto na święta. Albo przed świętami, żeby poczuć zbliżające się święta. Polecam od początku do końca grudnia 😉
Składniki na masę serową
- 800g twarogu do sernika
- 2 jajka
- 80g cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 150g śmietanki 30 lub 36%
- 100g białej czekolady
Składniki na spód
- 150g pierników
- 50g masła
Przygotowanie
Masło stopić, pierniki rozkruszyć, wszystko razem zblendować, wyłożyć w tortownicy (o średnicy około 22cm) i wstawić do lodówki.
Śmietankę podgrzać, ciepłą, ale nie zagotowaną zdjąć z ognia, dodać pokruszoną w kostki czekoladę, wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
Twaróg, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i śmietankę z czekoladą zmiksować na gładką masę i wylać na spód ciasta.
Przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec 80 minut. Wyłączyć piekarnik, ale sernik pozostawić w środku do wystygnięcia. Po wystygnięciu wstawić, najlepiej na całą noc, do lodówki (choć mój mąż twierdzi, że najlepszy jest przed wstawieniem, jeszcze tego samego dnia ;))
Smacznego!