Przepis na ciasto pomarańczowe z migdałami w stylu portugalskim.

Gdybym miała określić z jakimi składnikami kojarzą mi się portugalskie słodkości, to byłyby to jajka, migdały i pomarańcze. Dlatego postanowiłam połączyć te składniki i podzielić się z Wami przepisem na ciasto, do którego zainspirowały mnie portugalskie desery.

To migdałowo pomarańczowe ciasto od dwóch miesięcy regularnie pojawia się na naszym stole, bo chciałam ten przepis doprowadzić do perfekcji. Jestem mocno krytyczna, dalej chętnie bym nad nim pracowała, ale Tomek stwierdził, że już dość. Że po pierwsze każde kolejne ciasto jest pyszne, a po drugie że może byśmy dla odmiany zaczęli jeść coś innego 😉

Dlatego kończę z dalszym dopracowywaniem i przedstawiam Wam przepis na ciasto zainspirowane smakami Algarve. Jest lekko wilgotne (kocham ciasta, ale suchego nie zjem), lekko chrupiące dzięki płatkom migdałów i dużym kawałkom skórki pomarańczowej, a pachnie jak południe Europy (albo w moim przypadku jak Święta) dzięki pomarańczom.

Jeśli pomarańcze kojarzą Wam się ze Świętami, to polecam piec to ciasto między innymi w grudniu, bo podczas przygotowania cały dom wypełnia się ich zapachem.

Składniki na ciasto pomarańczowo migdałowe

  • 150 g mąki pszennej
  • 125 g mielonych migdałów
  • 75 g płatków migdałów
  • 100 g cukru, używam brązowego lub trzcinowego, ale może być dowolny. Jeśli lubicie słodsze ciasta możecie dodać cukru trochę więcej 120 g, a nawet 150g.
  • 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
  • szczypta soli
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej, warto wyjąć je z lodówki zanim zaczniecie robić ciasto
  • 3 jajka, daję wielkość M
  • 3 małe lub 2 duże pomarańcze – sok + skórka
  • 20 g miodu, używam rozmarynowego najpopularniejszego w Algarve, ale możecie wykorzystać swój ulubiony
  • 0,5 cytryny – sok
  • 20 ml likieru pomarańczowego

Akcesoria potrzebne do przygotowania ciasta

  • miska
  • mikser
  • tarka
  • patelnia
  • forma do ciasta, oryginalna to taka z kominem, ale może być dowolna forma zarówno podłużna jak i tortownica. Najczęściej używam podłużnej.
  • waga, ułatwia odmierzenie ilości składników, ale nie jest niezbędna

Przygotowanie ciasta

  • W dużej misce mieszamy mąkę, mielone migdały, płatki migdałów, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  • Dodajemy 90 g masła w temperaturze pokojowej pokrojonego w niewielkie kawałki.
  • Mikserem na najmniejszych obrotach mieszkamy składniki dodając po kolei jajka.
  • Na tarce ścieramy skórkę z pomarańczy. Można to zrobić na dużych lub małych oczkach. Nasze dzieci lubią skórkę startą na małych, tak żeby nie była wyczuwalna w cieście, my z Tomkiem na dużych oczkach, żeby było ją czuć i lekko chrupało 😉 Robimy na zmianę.
  • Skórkę podgrzewamy na patelni z miodem i pozostałymi 10 g masła, do momentu aż masło się roztopi. Zostawiamy chwilę do ostygnięcia.
  • Wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny i dodajemy wraz z likierem pomarańczowym i mieszanką skórki, miodu i masła do miski z pozostałymi składnikami.
  • Całość mieszkamy mikserem na małych obrotach.
  • Formę do ciasta smarujemy masłem i wlewamy do niej ciasto.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut, do momentu aż ciasto będzie złote i zarumienione. Ja mój aktualny piekarnik nastawiam zawsze na funkcję góra dół z termoobiegiem. Poprzedni ustawiałam góra dół bez termoobiegu. Dlatego najlepiej ustawcie na taką opcję, na jakiej zazwyczaj pieczecie. A czas kontrolujcie, żeby ciasto nie było niedopieczone, ani spieczone za mocno.
  • Powodzenia i smacznego! 🙂

Komentarz