Mocno czekoladowe ciasteczka z polewą, pistacjami i płatkami róży. Przepyszne. Idealne na prezent.

Chciałabym się z Wami podzielić fajnym pomysłem na prezent na przykład na Dzień Mamy. Trochę na ostatnią chwilę, ale może jeszcze ktoś zdąży skorzystać, albo zapamięta pomysł na przyszłość.

Przedstawiam Wam przepis na przepyszne czekoladowe ciasteczka z polewą, pistacjami i płatkami suszonych kwiatów. Do przyozdobienia ciastek w ten sposób zainspirowały mnie najpiękniejsze pierniczki Igi Sarzyńskiej.

Przepis na ciasteczka czekoladowe z polewą, pistacjami i płatkami róży

Ciasteczka czekoladowe z polewą, pistacjami i suszonymi kwiatami

Składniki

Składniki na ciasteczka czekoladowe

  • 375 g mąki
  • 55 g ciemnego kakao bez cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 2 duże jaja

Składniki na polewę czekoladową

  • 100 g dobrej gorzkiej czekolady najlepiej o zawartości około 70 – 80 % kakao
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 4 – 5 łyżek wody

Dodatki

  • pistacje, bez soli
  • płatki róży lub innych suszonych kwiatów jadalnych

Przygotowanie

Czekoladowe ciasteczka

  • W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Ucierać do czasu aż masa będzie miękka i puszysta. Do ucierania, a następnie do mieszania wykorzystuję mikser, zmieniam jedynie końcówki.
  • Pojedynczo wbić jajka cały czas mieszając.
  • Stopniowo dodawać suche składniki i mieszać na małych obrotach. Jeśli mikser nie daje rady, to na koniec ugnieść ciasto ręcznie.
  • Ciasto przełożyć do pojemnika z pokrywką, albo na przykład do miski nakrytej talerzem i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
  • Blat posypać mąką, starać się użyć jej jak najmniej, żeby ciastka nie wyszły zbyt twarde i suche po upieczeniu. Rozwałkować ciasto do grubości około 3-6 mm. Moim zdaniem najlepiej smakują w wersji 6 mm, na wierzchu są wtedy twarde, a w środku miękkie. Wyciąć dowolne kształty.
  • Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 175 stopni bez termoobiegu.
  • Piec 8-11 minut (w zależności od grubości ciastek: mniej więcej 8 minut dla ciastek o grubości 3 mm, 11 minut dla ciastek o grubości 6 mm). Piec do momentu, aż brzegi będą twarde, a środki odrobinę nabrzmiałe i miękkie.
  • Odstawić ciastka na kratkę do wystygnięcia.
  • Jak wystygną przykryć je ściereczką, albo włożyć je do zamkniętego pojemnika.

Polewa czekoladowa

  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu w garnku z grubszym dnem.
  • Odstawić z ognia, dodać masło i cukier puder i mieszać do czasu, aż składniki się roztopią i połączą.
  • Dodawać stopniowo po 1 łyżce wody i mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Wystudzone ciastka polać polewą i przyozdobić posiekanymi pistacjami i płatkami suszonych kwiatów. Odstawić do wystygnięcia i ponownie przykryć ściereczką lub włożyć do zamkniętego pojemnika, żeby nie wyschły i nie zrobiły się twarde.

Smacznego!

Komentarz