Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu sernik z kawałkami czekolady i spodem z granoli. Bez cukru, bez mąki, można jeść bez specjalnej okazji i bez wyrzutów sumienia.
Spód
- 150g płatków owsianych
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 5 łyżek płynnego miodu
- 120g masła
Masa serowa
- 500g zmielonego twarogu do sernika
- 100g miodu (lub 100 g cukru)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki zimnej wody
- 200ml zimnej śmietanki 30 lub 36%
- 25g posiekanej czekolady deserowej (najlepiej o zawartości min 70% kakao)
Akcesoria
- duża blaszka
- papier do pieczenia
- tortownica o średnicy 22cm
- folia aluminiowa
Przygotowanie
Płatki wymieszać z kakao i miodem i wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach.
Wystudzić i zblendować na proszek. Połączyć z roztopionym masłem i wyłożyć na tortownicę. Wstawić jeszcze na 5 minut do piekarnika.
Wystudzić, tortownicę przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki.
Twaróg zmiksować z cukrem.
Żelatynę rozpuścić z miseczce z wodą, odstawić do napęcznienia. Do większej miski wlać trochę wrzątku, wstawić miseczkę z żelatyną i mieszać przez chwilę do rozpuszczenia (nie za długo, żeby żelatyna nie zrobiła się ciepła). Wlać żelatynę do masy twarogowej i zmiksować.
Śmietankę ubić, przełożyć do masy twarogowej, wsypać czekoladę i delikatnie wymieszać.
Masę twarogową wylać na spód ciasta, przykryć folią i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!