Pomysł na ten pyszny cynamonowy pudding jaglany powstał zupełnie przypadkiem. Po powrocie z Andaluzji pierwszą rzeczą po jaką sięgnęłam w kuchni była kasza jaglana. Kasza, jak i cała moja szuflada z dodatkami do śniadań to jeden z powodów, dla których tak bardzo lubię wracać do domu. Są w niej kasze, różnego rodzaju płatki i otręby, nasiona chia, suszone owoce, najróżniejsze rodzaje orzechów, gorzka czekolada i wiele wiele innych rzeczy. Jesienią najczęściej wyciągam z niej właśnie kaszę i cynamon lub kakao. O kaszy czekoladowej już pisałam – przepis na czekoladowy pudding jaglany, dziś pora na wersję z cynamonem, równie pyszną.
1, 5 – backstage sesji, tak to „profesjonalnie” wygląda | 2 – zanim tester zdążył wszystkiego spróbować | 3 – stópki w migdałach, jeszcze słodsze niż zwykle 😉 | 4, 6 – najlepszy tester na świecie
Przepis na jesienny pudding jaglany z cynamonem i migdałami
Składniki na 2-3 porcje puddingu
- szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka mleka
- 2 banany (najlepiej dojrzałe)
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
Składniki do posypania puddingu
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki suszonej morwy białej (dostępna np w Lidlu)
- 1 kostka czekolady deserowej
- syrop daktylowy, ale może być też np miód
Przygotowanie
Kaszę jaglaną przesypać do sitka i porządnie zalać wrzątkiem (żeby pozbyć się ewentualnej goryczy).
Odcedzić, przesypać do rondla, zalać 3 szklankami wody.
Gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu wchłonięcia przez kaszę całej wody (ok 10-15 minut).
Odstawić z ognia, zalać mlekiem, wymieszać i zostawić na chwilę, najlepiej pod przykryciem.
Dodać banany i cynamon, zblendować na gładką masę.
Pudding przełożyć do misek. Każdą porcję posypać mielonymi migdałami, białą suszoną morwą i posiekaną czekoladą. Na koniec polać odrobiną syropu daktylowego lub miodu.
Można jeść na ciepło, choć ja najbardzej lubię jak kasza chwilę postoi, zgęstnieje i ostygnie.
Smacznego!
haha, ja nie lubię ani cynamonu, ani migdału, ani kaszy jaglanej 😀
W sam raz dla mnie śniadanko :p
Hahaha, ale może w połączeniu? 😉
Nie ma takiej opcji, zwłaszcza z cynamonem 😀