Odkąd pierwszy raz spróbowałam takiej wersji kaszy jaglanej, przepadłam. Kasza została wpisana na stałe do naszego menu śniadaniowego. Nie dość, że jest bardzo zdrowa, to pomysły na jej przygotowanie cały czas się mnożą, co jeden to lepszy.
Dziś przedstawię ten, który był pierwszy i który mnie do kaszy jaglanej przekonał. Kasza jaglana w wersji czekoladowego puddingu z letnimi dodatkami.
Składniki na około 4 porcje
Składniki
- szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka mleka
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki kakao, ciemnego bez cukru
- dodatki na górę dowolne, ja w sezonie letnim najczęściej wybieram truskawki i maliny posypane prażonymi migdałami
Przygotowanie
Kaszę jaglaną przesypać do sitka i porządnie zalać wrzątkiem (żeby pozbyć się ewentualnej goryczy).
Odcedzić, przesypać do rondla, zalać wodą.
Gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu wchłonięcia całej wody (ok 10-15 minut).
Odstawić z ognia, zalać mlekiem, wymieszać i zostawić na chwilę.
Dodać banany i kakao, zblendować na gładką masę.
Jeśli banany nie są wystarczająco dojrzałe i pudding jest za mało słodki, to dosłodzić np miodem lub syropem klonowym.
Dodać dodatki na górę wedle uznania i delektować się smakiem 😉
Smacznego!
Wygląda obłędnie, ale fotki Dziewczynek jeszcze obłędniej 🙂
Hahaha, dzięki Magda! :* One są lepszymi modelkami niż jaglanka 😉