Naleśniki, to coś, co zdecydowanie lubimy najbardziej. Wersji i kombinacji na naleśniki mamy milion, ostatnio króluje owsiana z kremem z daktyli. Pyszna i zdrowa.
Składniki na naleśniki (porcja dla 2-3 osób)
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 100 g mąki owsianej
- szczypta soli
Przygotowanie
Składniki dokładnie wymieszać. Naleśniki smażyć na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, najlepiej z teflonowym dnem.
Składniki na krem z daktyli
- szklanka daktyli
- pół szklanki mielonych migdałów
- 2 czubate łyżki ciemnego kakao
- szczypta soli
Daktyle zalać 2 szklankami wrzątku. Odstawić na minimum 15 minut, żeby zmiękły.
Migdały podprażyć chwilę na suchej patelni (do czasu aż zaczną pachnieć ;)), często mieszając.
Daktyle odcedzić, ale nie pozbywać się wody.
Wszystkie składniki zblendować. Do uzyskania upragnionej konsystencji dolać odpowiednią ilość wody, w której były moczone daktyle.
Przechowywać w słoiku.
Smacznego!