Prosty i szybki przepis (inne aktualnie nie wchodzą w grę ;)) na czekoladowe muffiny. Chrupiące na zewnątrz, kruche w środku. Przetestowany przez najlepszego testera.
Przepis na 12 sztuk.
Składniki mokre
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 2 jajka (rozmiar M)
Składniki suche
- 2 czubate łyżki ciemnego kakao
- 3 szklanki mąki jaglanej
- 2 szklanka mielonych migdałów
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,75 szklanki cukru brązowego
- 1 tabliczka posiekanej czekolady deserowej (minimum 70% kakao)
Przygotowanie
Składniki mokre i suche wymieszać w osobnych miskach. Do składników mokrych wsypać suche i powoli wymieszać.
Masę przełożyć na blaszkę do muffinów wyłożonej papilotkami.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut lub do tzw „suchego patyczka”.
Smacznego!