Słowo ekspresowy w tytule zostało użyte nieprzypadkowo, ten czekoladowy suflet tak samo jak ekspresowo się przygotowuje, tak samo ekspresowo znika. To taki idealny przepis, kiedy budzi się człowiek rano, niekoniecznie wyspany, z zapotrzebowaniem na dużą dawkę magnezu, oczywiście najlepiej tego, który jest zawarty w czekoladzie 😉 Chce to oczywiście zjeść teraz, natychmiast, bez wychodzenia z domu. I oto on, najlepszy, najprostszy i bardzo szybki przepis na suflet czekoladowy, chrupiący z zewnątrz, płynny w środku.
Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda
Przepis na 4 porcje
Składniki
- 100g gorzkiej czekolady (do sufletu najczęściej używam Wedla)
- 100g masła
- 2 duże jajka
- 100g cukru
- 40g mąki pszennej
Przygotowanie
Czekoladę i masło roztapiamy w rondlu, często mieszając, żeby się nie przypaliły. Rozpuszczoną gładką masę zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę do schłodzenia.
Jajka z cukrem ubijamy na gładką masę, dodajemy mąkę i mieszamy.
Masę czekoladową przelewamy do masy jajecznej i całość mieszamy.
Przelewamy do czterech żaroodpornych kokilek.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
Wyciągamy i jemy najlepiej jeszcze ciepłe.
Smacznego!
Ewa czy można przygotować suflety w foremce od muffinek? Nie mam kokielek?
Hmmmm nie wiem 🙂 Możesz spróbować, wydaje mi się, że powinno się udać 🙂 W najgorszym wypadku wyjdą Ci muffinki 🙂