Ekspresowy suflet czekoladowy

Słowo ekspresowy w tytule zostało użyte nieprzypadkowo, ten czekoladowy suflet tak samo jak ekspresowo się przygotowuje, tak samo ekspresowo znika. To taki idealny przepis, kiedy budzi się człowiek rano, niekoniecznie wyspany, z zapotrzebowaniem na dużą dawkę magnezu, oczywiście najlepiej tego, który jest zawarty w czekoladzie 😉 Chce to oczywiście zjeść teraz, natychmiast, bez wychodzenia z domu. I oto on, najlepszy, najprostszy i bardzo szybki przepis na suflet czekoladowy, chrupiący z zewnątrz, płynny w środku.

Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda

Dla tego sufletu wszystko

Cel osiągnięty

Przepis na 4 porcje

Składniki

  • 100g gorzkiej czekolady (do sufletu najczęściej używam Wedla)
  • 100g masła
  • 2 duże jajka
  • 100g cukru
  • 40g mąki pszennej

 

 

Przygotowanie

Czekoladę i masło roztapiamy w rondlu, często mieszając, żeby się nie przypaliły. Rozpuszczoną gładką masę zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę do schłodzenia.

Jajka z cukrem ubijamy na gładką masę, dodajemy mąkę i mieszamy.

Masę czekoladową przelewamy do masy jajecznej i całość mieszamy.

Przelewamy do czterech żaroodpornych kokilek.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

Wyciągamy i jemy najlepiej jeszcze ciepłe.

 

Smacznego!

3 komentarze

  • Paulina
    17/07/2018 at 17:20

    Ewa czy można przygotować suflety w foremce od muffinek? Nie mam kokielek?

    • czarnaewcia
      Ewa
      17/07/2018 at 18:10

      Hmmmm nie wiem 🙂 Możesz spróbować, wydaje mi się, że powinno się udać 🙂 W najgorszym wypadku wyjdą Ci muffinki 🙂

Komentarz