Nic tak nie kojarzy mi się z jesienią jak dynie. W tym roku wykorzystuję je w kuchni wyjątkowo często, do ciast, muffinów, placków, zup i gofrów. Gofry robiłam po raz pierwszy i wyszły wyjątkowo pyszne, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, a że sezon na dynie trwa, to zachęcam do skorzystania z przepisu.
Składniki na około 8 sztuk
- 2 łyżki masła szklanka mleka
- szklanka wody gazowanej
- szklanka puree z gotowanej dyni
- 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie
Dynię obrać, pokroić, wydrążyć środek, ugotować do miękkości i zblendować.
Masło roztopić i ostudzić.
Zmiksować masło, mleko, wodę, puree z dyni i żółtka.
Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól, zmiksować na gładką masę.
Białka ubić, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.
Piec ok 7 minut.
Smacznego!