Przepis na ten chlebek skradł ostatnio nasze serca. Jest bardzo prosty, szybki, a co najważniejsze mocno czekoladowy. Może być deserem, bo smakuje jak ciasto, albo śniadaniem, bo ma w nazwie chlebek 😉 A tak poważnie, to po czekoladowe śniadania zapraszam Was tutaj – pomysły na zdrowe, czekoladowe śniadania, a chlebek zostawcie sobie do kawy lub herbaty.
Przepis na czekoladowy chlebek z bananami i migdałami
Przepis na czekoladowy chlebek jest małą modyfikacją przepisu z najnowszej książki Lidla „Jeść zdrowiej” na chlebek bananowy.
Składniki
- 4 banany
- 200 ml mleka owsianego
- 2 czubate łyżki ciemnego kakao
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100g cukru trzcinowego
- 100g oleju kokosowego
- 150g mąki pszennej
- 100g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g posiekanych migdałów
- 50g posiekanej czekolady deserowej (najlepiej z jak największą zawartością kakao, min 70%, ja dałam o zawartości 95% kakao)
Przygotowanie
W jednej mniejszej misce blendujemy banany z mlekiem owsianym i kakao.
Rozpuszczamy olej kokosowy.
W drugiej większej misce ubijamy jajka z solą, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Cały czas mieszając dodajemy masę bananowo czekoladową i olej kokosowy.
Dodajemy resztę suchych składników oraz posiekane migdały i czekoladę.
Masę przekładamy do wysmarowanej olejem kokosowym podłużnej blaszki.
Pieczemy ok 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
Rewelacyjnie smakuje podany na przykład z syropem klonowym.
Smacznego!
Kuszący i na pewno pyszny 😉 może i ja się skuszę jakiegoś dnia !
Piękne zdjęcia, zawsze się zachwycam Twoimi kadrami.
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂 Skuś się, nie pożałujesz 😉