5 pomysłów na zdrowe, czekoladowe śniadania

Odkąd pamiętam zaczynałam dzień od czekolady. Kiedy byłam nastolatką była to zazwyczaj Milka z chrupkami (już od paru lat nie ma jej w sprzedaży, może i dobrze, już nie kusi). Potrafiłam zjeść, nie wstając jeszcze z łóżka całą tabliczkę (naprawdę nie wiem jakim cudem byłam bardzo szczupła). Teraz nie mogę, a w zasadzie nie chcę sobie na to pozwolić, ale miłość do czekolady trwa nadal. Zmieniam tylko formę, tak, żeby było zdrowo, ale i czekoladowo. Dlatego jesteście jesteście zarówno fanami czekolady, jak i chcecie się zdrowo odżywiać, bądź jesteście na diecie (wiadomo, luty, początek roku, postanowienia), to zapraszam po kilka inspiracji na pyszne, zdrowe i czekoladowe śniadania.

Przepisy na zdrowe, czekoladowe śniadania

1. Przepis na czekoladowo orzechową owsiankę z nutą pomarańczy

Owsiankę nauczyłam się jeść dzięki moim dzieciom. Jak to przy pierwszym dziecku często bywa, nie miałam czasu na jedzenie, ta owsianka jedzona razem z Tosią to był często mój jedyny ciepły posiłek w ciągu całego dnia. Początki nie były zbyt smaczne, zaczynałam od zwykłej owsianki na mleku, co ledwo mogłam przełknąć (choć Tosia jadła bardzo chętnie 😉 ). Na szczęście po jakimś czasie doszłam do wprawy, by zamienić ten niezbyt wyszukany smak w coś naprawdę dobrego, a jednocześnie dalej zdrowego. Jeśli nie lubicie tradycyjnej owsianki (ja nie lubię), ta może Wam zasmakować.

Składniki na 2 porcje

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • 1 czubata łyżka ciemnego, niesłodzonego kakao
  • 1 czubata łyżka miodu (ja daję miód spadziowy). Można dodać więcej, my lubimy wersję o smaku ciemnej czekolady
  • 3 łyżki posiekanych migdałów
  • posiekana kostka czekolady deserowej

Przygotowanie

Mleko zagotować razem z płatkami owsianymi, co jakiś czas mieszając. Gotować do momentu uzyskania pożądanej konsystencji, im dłużej, tym będzie gęstsza. Ja gotuję ok 15-20 minut na średnim ogniu, aż owsianka zaczyna być gęsta i lekko kleista.

Dodać sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, kakao, miód i wymieszać, najlepiej elektryczną trzepaczką, żeby nie było grudek.

Migdały podprażyć na suchej patelni. Można wrzucić do owsianki i całość wymieszać, albo wysypać na wierzch. Posypać posiekaną czekoladą.

2. Przepis na czekoladową kaszę manną na mleku migdałowym

Ta kasza manna jest naszym ostatnim hitem. Smakuje jak najlepszy budyń, albo pudding. To idealny pomysł nie tyle na śniadanie, co nawet na deser. Jest mocno czekoladowa i aksamitna (o ile jedzenie może być aksamitne 😉 ).

Składniki

  • 500ml mleka migdałowego (krowie oczywiście też może być)
  • 10 łyżeczek kaszy manny
  • 1 czubata łyżka ciemnego, niesłodzonego kakao
  • 1 banan
  • 3 łyżki posiekanych migdałów
  • 1 kostka czekolady deserowej

Przygotowanie

Mleko zagotować. Dodać kaszę, najlepiej wsypać wszystko na raz i mieszać, żeby nie powstały grudki. Gotować jeszcze ok 3-5 minut, żeby kasza odpowiednio zgęstniała.

Odstawić z ognia, dodać kakao i banana i zblendować na gładką masę.

Posypać podprażonymi na suchej patelni migdałami i posiekaną gorzką czekoladą.

3. Przepis na domową czekoladową granolę

Tę czekoladową granolę robię od wielu wielu lat. To taki podstawowy przepis, który raz na jakiś czas przerabiam, ale ostatecznie wracam do tej wersji. Najprostsza z możliwych, a jednocześnie to genialny dodatek do śniadań, czy nawet do jedzenia na sucho, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.

Granolę można przechowywać w zamkniętym pojemniku, trzeba tylko pamiętać o jej wcześniejszym wystudzeniu, żeby postała chrupiąca.

Pomysłów na wykorzystanie granoli mamy mnóstwo, najprostszym jest po prostu zalanie jej mlekiem. Jednak nasze ulubione śniadanie z wykorzystaniem granoli to jogurt naturalny wymieszany z 3 łyżeczkami nasion chia i sezonowymi owocami.

Składniki

  • 150g płatków owsianych
  • 2 łyżki ciemnego, niesłodzonego kakao
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie

Suche składniki wymieszać, a następnie połączyć z miodem i stopionym masłem.

Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

4. Czekoladowy pudding jaglany

Pudding jaglany to nasz hit od dawna, ten typ śniadania występuje u nas najczęściej. Kaszę do puddingu można ugotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Ten przepis można wykorzystywać nawet w tygodniu, kiedy czasu na śniadanie zazwyczaj nie ma za dużo. Przepis na pudding jest w tym wpisie – czekoladowy pudding jaglany.

5. Czekoladowy pudding owsiany

Pudding owsiany jest alternatywą do puddingu jaglanego. Smakuje podobnie, tak samo dobrze, ma jednak inną konsystencję, jest trochę rzadszy. Przepis na pudding jest w tym wpisie czekoladowy pudding owsiany.

Smacznego!

5 komentarzy

  • Gąska
    08/02/2018 at 19:12

    Ależ tu smacznie! 🙂

  • Agnieszka
    11/02/2018 at 16:18

    O matuchno kochana… jutro na pewno zaczniemy od manny🤗 dzięki😊

    • czarnaewcia
      Ewa
      12/02/2018 at 18:34

      Świetny wybór 🙂

  • Monika Ż.
    17/02/2018 at 18:26

    Ewa, a w czekoladowej kaszce mannej nie brakuje czasem czekolady? Bo czy ta jedna kostka na wierzch, to nie za mało? 🙂

    • czarnaewcia
      Ewa
      17/02/2018 at 18:30

      Faktycznie brakowało, dzięki! Już poprawiłam 😉