Jabłecznik po włosku. Przepis na szybkie, proste, przepyszne ciasto.

W ciągu ostatniego miesiąca piekłam ten jabłecznik pięć razy. Mamy z Tomkiem postanowienie, że nie jemy słodyczy, za wyjątkiem tych zrobionych samodzielnie. Dlatego piekę na okrągło 😉 Odkąd poznałam ten przepis nie mam ochoty na inne ciasta. Jabłecznik jest przepyszny, prosty, szybki, niedrogi. Do jego wykonania nie są potrzebne żadne nadzwyczajne składniki. Wypróbujcie, naprawdę warto!

Przepis pochodzi z książki „Lubię. Atlas z przepisami” Moniki Mądra-Pawlak i Jana Pawlak, którą nie raz Wam już polecałam i która dalej jest jedną z moich ulubionych pozycji w kuchennej biblioteczce.

Nasza wersja jabłecznika
A tutaj, w książce „Lubię. Atlas z przepisami” oryginalna wersja
Smacznego!

Przepis na jabłecznik po włosku

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 1 duża cytryna
  • 150 g masła
  • 140 g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 laska wanilii (można pominąć)
  • 200 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 ml mleka
  • ewentualnie cukier wanilinowy i/lub suszona lawenda

Akcesoria

  • papier do pieczenia
  • forma o średnicy około 26 cm
  • folia aluminiowa

Przygotowanie

  • Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu)
  • Rozpuścić masło i odstawić do wystygnięcia.
  • Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok.
  • Obrać jabłka i pokroić w cienkie półksiężyce.
  • Skropić jabłka sokiem z cytryny.
  • Jajka, cukier, ziarenka wanilii, skórkę z cytryny i sól miksować do momentu aż masa znacznie zwiększy swoją objętość, stanie się puszysta i jaśniejsza.
  • Stopniowo dodawać do masy na zmianę przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko mieszając na najmniejszych obrotach miksera.
  • Wlać ostudzone masło i delikatnie wybełtać szpatułką do połączenia się składników.
  • Dodać jabłka i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Wlać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po 40 minutach przykryć ciasto folią aluminiową.
  • Po upieczeniu pozostawić ciasto w wyłączonym i zamkniętym piekarniku przez 15 minut.
  • Przed podaniem można posypać ciasto cukrem wanilinowym i/lub suszoną lawendą.
  • Można jeść na ciepło. Smacznego!
Książka „Lubię. Atlas z przepisami”, z której pochodzi przepis na jabłecznik

6 komentarzy

  • Martyna
    29/05/2020 at 11:30

    Hej, kilogram jabłek już po obraniu i wydrążonych Czy przed obraniem ?

    • czarnaewcia
      Ewa
      15/06/2020 at 10:39

      Hej, tak naprawdę obojętnie 🙂 Jeśli będzie więcej jabłek to konsystencja będzie bardziej budyniowa, jeśli mniej, to mniej wilgotna. Ja osobiście lubię jak najbardziej wilgotne ciasto, dlatego dodaję 1 kg jabłek już po obraniu i wydrążeniu 🙂

  • Paulina
    30/05/2020 at 21:46

    Witam, dziękuję za udostępnienie przepisu! Skorzystałam i mam pytanie. Jest bardzo wilgotne, konsystencja budyniu. Czy tak. Powinno być?

    • czarnaewcia
      Ewa
      15/06/2020 at 10:36

      Tak, dokładnie takie powinno być 🙂

  • Basia
    11/06/2020 at 13:59

    To ciasto jest tak proste i tak ciekawe w smaku, że robię je bardzo często. Dziękuję za przepis 😀

    • czarnaewcia
      Ewa
      15/06/2020 at 10:36

      Ale super, bardzo się cieszę, że smakuje! Też dalej na okrągło je piekę 😉

Pozostaw odpowiedź Basia Anuluj pisanie odpowiedzi