Sernik korzenny na spodzie z pierników

Idealne ciasto na święta. Albo przed świętami, żeby poczuć zbliżające się święta. Polecam od początku do końca grudnia 😉

 

Składniki na masę serową

  • 800g twarogu do sernika
  • 2 jajka
  • 80g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 150g śmietanki 30 lub 36%
  • 100g białej czekolady

 

Składniki na spód

  • 150g pierników
  • 50g masła

 

Przygotowanie

Masło stopić, pierniki rozkruszyć, wszystko razem zblendować, wyłożyć w tortownicy (o średnicy około 22cm) i wstawić do lodówki.

Śmietankę podgrzać, ciepłą, ale nie zagotowaną zdjąć z ognia, dodać pokruszoną w kostki czekoladę, wymieszać, odstawić do wystygnięcia.

Twaróg, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i śmietankę z czekoladą zmiksować na gładką masę i wylać na spód ciasta.

Przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec 80 minut. Wyłączyć piekarnik, ale sernik pozostawić w środku do wystygnięcia. Po wystygnięciu wstawić, najlepiej na całą noc, do lodówki (choć mój mąż twierdzi, że najlepszy jest przed wstawieniem, jeszcze tego samego dnia ;))

 

Smacznego!