Przepis na najlepsze słodko słone ciasto czekoladowe

Z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że to ciasto, o którym wspomniałam w tytule to najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam do tej pory w życiu. A jadłam ich całkiem dużo, bo moja miłość do czekolady trwa odkąd sięgam pamięcią. Niby to sernik, a smakuje bardziej jak wyjątkowy mus czekoladowy na chrupiącym spodzie. Przepis na to ciasto, a dokładnie na „sernik słodko słony” pochodzi z mojej ulubionej książki, o której już kiedyś wspominałam tutaj – przepis na sernik z malinami. Mam na myśli książkę „Lubię. Atlas z przepisami”. Nie dość, że to przepięknie wydana pozycja, którą można przeglądać na okrągło, bo zdjęcia zapierają dech w piersiach, to przepisy z tej książki to mistrzostwo świata. Wszystkie, które wypróbowałam trafiły do listy moich ulubionych ciast. Zachęcam do wypróbowania, jedyne wady tego ciasta, to uzależnia i za szybko znika.

 

 

Składniki (tortownica o średnicy 28 cm)

Masa

  • 700 g twarogu
  • 300g mascarpone
  • 220g cukru
  • 20g mąki
  • 5 jajek
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 300g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
  • szczypta chili w proszku

Spód

  • 130g mąki
  • 75g masła
  • 65g cukru
  • 20g kakao
  • 2 szczypty soli

Polewa

  • 100g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • szczypta soli
  • posiekane orzeszki ziemne
  • sól w płatkach

 

 

Przygotowanie

    • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (góra i dół bez śmigła)
    • Roztop masło. Wszystkie składniki spodu włóż do miski i dokładnie połącz, najlepiej delikatnymi dłońmi, zagniatając je mocno między palcami (nie łączą się w zbitą kulkę). Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równo rozprowadź. Mocno i równomiernie rozgnieć zarówno brzegi, jak i całą powierzchnię spodu. Nie oszczędzaj się, dzięki temu spód będzie chrupiący. Wstaw do piekarnika i piecz około 10 minut, aż do lekkiego przyrumienienia. Odstaw do wystygnięcia i stwardnienia.
    • Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170 stopni C.
    • Wlej kremówkę do garnka i zagotuj. Kiedy zacznie wrzeć, wyłącz. Wrzuć do środka połamaną czekoladę. Odczekaj chwilę, aż się rozpuści. Następnie mieszaj do momentu, aż uzyskasz piękną, lśniącą masę. To nie dzieje się od razu. Ten moment łączenia to czysta magia.
    • Do misy robota kuchennego włóż twaróg i mascarpone. Mieszaj, aż dobrze się połączą. Dodawaj pozostałe składniki po kolei, mieszając tylko do połączenia. Najpierw mąka, cukier i sól. Potem jajka, jedno po drugim. Na koniec masa czekoladowa, może być ciepła. Przelej do formy.
    • Piecz w kąpieli wodnej. Wystarczy, że na poziom poniżej sernika wstawisz małe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą.
    • Wstaw do piekarnika na 45 minut lub do czasu, aż boki sernika będą ścięte, a środek delikatnie trzęsący. Brzegi sernika nie powinny się podnieść (ewentualnie delikatnie). Po upieczeniu wyłączi pozostaw w zamkniętym piekarniku do wystudzenia. Wstaw do lodówki, najlepiej na noc.
    • Przed podaniem przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem orzechowym i solą. Wylej na sernik i równo rozprowadź. Posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi i solą w płatkach.

Przepis w całości pochodzi z książki „Lubię. Atlas z przepisami”.

Smacznego!

 

3 komentarze

  • Aneta
    12/09/2017 at 15:52

    Czy może być użyty ser twarogowy z wiaderka ?

    • czarnaewcia
      Ewa
      12/09/2017 at 20:04

      Tak, jasne, dokładnie takiego użyłam 🙂

      • aneta
        13/09/2017 at 07:50

        ok ciekawa jestem efektu 🙂