Prosty sernik straciatella bez pieczenia

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu sernik z kawałkami czekolady i spodem z granoli. Bez cukru, bez mąki, można jeść bez specjalnej okazji i bez wyrzutów sumienia.

 

Spód

  • 150g płatków owsianych
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 120g masła

 

Masa serowa

  • 500g zmielonego twarogu do sernika
  • 100g miodu (lub 100 g cukru)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 200ml zimnej śmietanki 30 lub 36%
  • 25g posiekanej czekolady deserowej (najlepiej o zawartości min 70% kakao)

 

Akcesoria

  • duża blaszka
  • papier do pieczenia
  • tortownica o średnicy 22cm
  • folia aluminiowa

 

Przygotowanie

Płatki wymieszać z kakao i miodem i wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach.

Wystudzić i zblendować na proszek. Połączyć z roztopionym masłem i wyłożyć na tortownicę. Wstawić jeszcze na 5 minut do piekarnika.

Wystudzić, tortownicę przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki.

Twaróg zmiksować z cukrem.

Żelatynę rozpuścić z miseczce z wodą, odstawić do napęcznienia. Do większej miski wlać trochę wrzątku, wstawić miseczkę z żelatyną i mieszać przez chwilę do rozpuszczenia (nie za długo, żeby żelatyna nie zrobiła się ciepła). Wlać żelatynę do masy twarogowej i zmiksować.

Śmietankę ubić, przełożyć do masy twarogowej, wsypać czekoladę i delikatnie wymieszać.

Masę twarogową wylać na spód ciasta, przykryć folią i wstawić na kilka godzin do lodówki.

 

Smacznego!