Pomysł na zdrowe śniadanie. Cynamonowy pudding jaglany z migdałami.

Pomysł na ten pyszny cynamonowy pudding jaglany powstał zupełnie przypadkiem. Po powrocie z Andaluzji pierwszą rzeczą po jaką sięgnęłam w kuchni była kasza jaglana. Kasza, jak i cała moja szuflada z dodatkami do śniadań to jeden z powodów, dla których tak bardzo lubię wracać do domu. Są w niej kasze, różnego rodzaju płatki i otręby, nasiona chia, suszone owoce, najróżniejsze rodzaje orzechów, gorzka czekolada i wiele wiele innych rzeczy. Jesienią najczęściej wyciągam z niej właśnie kaszę i cynamon lub kakao. O kaszy czekoladowej już pisałam – przepis na czekoladowy pudding jaglany, dziś pora na wersję z cynamonem, równie pyszną.

1, 5 – backstage sesji, tak to „profesjonalnie” wygląda 2 – zanim tester zdążył wszystkiego spróbować 3 – stópki w migdałach, jeszcze słodsze niż zwykle 😉 4, 6 – najlepszy tester na świecie

Przepis na jesienny pudding jaglany z cynamonem i migdałami

Składniki na 2-3 porcje puddingu

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 banany (najlepiej dojrzałe)
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu

Składniki do posypania puddingu

  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki suszonej morwy białej (dostępna np w Lidlu)
  • 1 kostka czekolady deserowej
  • syrop daktylowy, ale może być też np miód

Przygotowanie

Kaszę jaglaną przesypać do sitka i porządnie zalać wrzątkiem (żeby pozbyć się ewentualnej goryczy).

Odcedzić, przesypać do rondla, zalać 3 szklankami wody.

Gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu wchłonięcia przez kaszę całej wody (ok 10-15 minut).

Odstawić z ognia, zalać mlekiem, wymieszać i zostawić na chwilę, najlepiej pod przykryciem.

Dodać banany i cynamon, zblendować na gładką masę.

Pudding przełożyć do misek. Każdą porcję posypać mielonymi migdałami, białą suszoną morwą i posiekaną czekoladą. Na koniec polać odrobiną syropu daktylowego lub miodu.

Można jeść na ciepło, choć ja najbardzej lubię jak kasza chwilę postoi, zgęstnieje i ostygnie.

Smacznego!

3 komentarze

  • Gąska
    17/11/2017 at 14:56

    haha, ja nie lubię ani cynamonu, ani migdału, ani kaszy jaglanej 😀
    W sam raz dla mnie śniadanko :p

    • czarnaewcia
      Ewa
      19/11/2017 at 17:30

      Hahaha, ale może w połączeniu? 😉

      • Gąska
        23/11/2017 at 10:25

        Nie ma takiej opcji, zwłaszcza z cynamonem 😀