Naleśniki z różą i masłem orzechowym

Po raz kolejny przedstawiam przepis z wykorzystaniem płatków róży, od których chyba trzeba już przyznać jestem uzależniona. Uwielbiam i posmak jaki dodają do potraw i ten piękny zapach, nie wspominając o kolorze 😉 Moje poprzednie różane przepisy można znaleźć tutaj różane smoothie bowl i kokosowo różany pudding chia. Dziś różę dodaję do naleśników.

 

 

Przepis na około 4-6 naleśników

Składniki na ciasto nleśnikowe

  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 110 g mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżka suszonych jadalnych płatków róży
  • szczypta soli

 

Proponowane dodatki

  • masło orzechowe (najlepiej minimum 90% orzechów w składzie)

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Naleśniki smażyć na oleju bądź maśle na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej z teflonowym dnem) z obu stron.
Podawać na przykład z masłem orzechowym.

 

Smacznego!