Naleśniki owsiane z kremem z daktyli

Naleśniki, to coś, co zdecydowanie lubimy najbardziej. Wersji i kombinacji na naleśniki mamy milion, ostatnio króluje owsiana z kremem z daktyli. Pyszna i zdrowa.

 

Składniki na naleśniki (porcja dla 2-3 osób)

  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 g mąki owsianej
  • szczypta soli

 

Przygotowanie

Składniki dokładnie wymieszać. Naleśniki smażyć na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, najlepiej z teflonowym dnem.

 

Składniki na krem z daktyli

  • szklanka daktyli
  • pół szklanki mielonych migdałów
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • szczypta soli

 

Daktyle zalać 2 szklankami wrzątku. Odstawić na minimum 15 minut, żeby zmiękły.

Migdały podprażyć chwilę na suchej patelni (do czasu aż zaczną pachnieć ;)), często mieszając.

Daktyle odcedzić, ale nie pozbywać się wody.

Wszystkie składniki zblendować. Do uzyskania upragnionej konsystencji dolać odpowiednią ilość wody, w której były moczone daktyle.

Przechowywać w słoiku.

 

Smacznego!