Kokos i czekolada, czyli pyszny i zdrowy sernik na owsianym spodzie

Połączenie „pyszne i zdrowe” w odniesieniu do ciasta jest dla mnie po wielu latach pieczenia dalej czymś trudnym do osiągnięcia. Przetestowałam niezliczoną ilość przepisów, bo tak jak za gotowaniem nie przepadam, to piec uwielbiam i robię to regularnie minimum raz w tygodniu. Odstresowuje mnie to, pomaga wyciszyć i gdybyśmy byli w stanie więcej zjeść, to piekłabym jeszcze częściej. I tak jak te „zwykłe” ciasta z mąką pszenną i cukrem wychodzą zazwyczaj bardzo dobre, tak te zdrowsze wersje zawsze są za suche, za kruche, za twarde, za … Tym razem udało się osiągnąć efekt „pyszne i zdrowe” do tego stopnia, że to ciasto jest u nas hitem w ostatnich tygodniach. To kokosowy sernik na zimno z czekoladowym owsianym spodem. Jakby się uprzeć, to można jeść nawet na śniadanie 😉

Przepis na zdrowe kokosowe ciasto na czekoladowym owsianym spodzie

Akcesoria

  • duża blaszka
  • papier do pieczenia
  • tortownica o średnicy ok 20-22cm
  • folia aluminiowa

Składniki

  • 150g płatków owsianych
  • 40g ciemnego, niesłodzonego kakao
  • 90g płynnego miodu (daję lipowy lub wielokwiatowy)
  • 100g oleju kokosowego
  • 500g zmielonego twarogu do sernika
  • 200ml mleczka kokosowego
  • 100g miodu
  • 30g posiekanej czekolady deserowej (najlepiej o zawartości min 70% kakao), ten składnik można pominąć
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki zimnej wody

Przygotowanie czekoladowego owsianego spodu ciasta

Składniki na spód ciasta

  • 150g płatków owsianych
  • 40g ciemnego, niesłodzonego kakao
  • 90g płynnego miodu (daję lipowy lub wielokwiatowy)
  • 100g oleju kokosowego

Przygotowanie

Płatki owsiane dokładnie wymieszać z kakao, a następnie z miodem.

Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 8-10 minut.

Płatki chwilę studzić na blaszce, następnie przełożyć do wysokiego pojemnika i zblendować na proszek.

Olej kokosowy rozpuścić i dolać do zblendowanego owsianego proszku.

Wymieszać i wyłożyć na tortownicę. Nie ugniatać za mocno, żeby spód nie był za twardy.

Wstawić na 5 minut do piekarnika.

Piekarnik wyłączyć, a spód w tortownicy zostawić do wystygnięcia.

Przygotowanie kokosowej masy serowej

Składniki na masę

  • 500g zmielonego twarogu do sernika
  • 200ml mleczka kokosowego
  • 100g miodu
  • 30g posiekanej czekolady deserowej (najlepiej o zawartości min 70% kakao), ten składnik można pominąć
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki zimnej wody

Przygotowanie

Twaróg zmiksować z mlekiem kokosowym, miodem i posiekaną czekoladą.

Żelatynę rozpuścić w miseczce z zimną wodą, odstawić na chwilę do napęcznienia. Do garnka wlać trochę wrzątku, wstawić miseczkę z żelatyną i mieszać przez chwilę do rozpuszczenia (nie za długo, żeby żelatyna nie zrobiła się ciepła). Jeśli żelatyna nie chce się do końca rozpuścić, to podgrzać wodę w garnku. Przelać rozpuszczoną żelatynę do masy twarogowej i całość dokładnie zmiksować.

Masę twarogową wylać na spód ciasta, przykryć folią i wstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.

Smacznego!

3 komentarze

  • Gąska
    22/02/2018 at 23:30

    Jaki piękny!
    Jadłabym 🙂

    • czarnaewcia
      Ewa
      23/02/2018 at 11:10

      Smakuje lepiej niż wygląda 😉