Jesienne muffinki z dynią i marcepanem

Jesień się zaczęła, a wraz z nią sezon na dynie, mój ulubiony jesienny przysmak. W tym roku 1/3 jesieni spędzamy w Hiszpanii, dlatego zanim zamienimy dynię na kalmary, krewetki i ośmiornice, korzystamy z tego specjału praktycznie codziennie. Dziś podzielę się moim ulubionym przepisem na dyniowe muffinki z marcepanem. Mają one tylko jedną wadę – za szybką znikają (do tego posta były dwa podejścia, po pierwszym pieczeniu nie zdążyłam ich sfotografować ;))

 

 

Miska 1 – składniki mokre

  • 300g upieczonej dyni (dałam hokkaido, ponieważ łatwiej ją przyrządzić, ale równie dobrze smakuje ze zwykłą)
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 150ml mleka

Miska 2 – składniki suche

  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu

Na koniec

  • 100g marcepanu (może być w czekoladzie, smakuje równie dobrze z czekoladą, jak i bez)

 

 

Przygotowanie

 

Pieczenie dyni

  • dynię przekroić na pół,
  • usunąć pestki i włókna (powinna zostać tylko twarda część, ale nie przesadzajmy z dokładnością oczyszczania),
  • obrać ze skóry (przy dyniach z miękką skórą, np hokkaido czy butternut jest to dość łatwe, wystarczy skrobaczka do warzyw),
  • pokroić w średnią kostkę (na oko 2x2x2),
  • wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia,
  • lekko skropić oliwą/olejem i wymieszać,
  • piec w piekarniku rozgrzanym do 200st (dolna i górna grzałka) około 25-30 minut, do miękkości, trzeba próbować 😉

Miska 1

  • upieczoną dynię zblendować,
  • masło rozpuścić i ostudzić,
  • jajka roztrzepać,
  • połączyć  dynię, masło, jajka i mleko i wszystko razem zmiksować.

Miska 2

  • mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski,
  • dosypać cukier, sól i cynamon i wymieszać.

Miska 1 + miska 2

  • do miski 2 (składniki suche) przelać zawartość miski 1 (składniki mokre) i powoli wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników,
  • marcepan zetrzeć na tarce na grubych oczkach wprost do miski i całość delikatnie wymieszać,
  • ciasto przełożyć do formy do muffinów nasmarowanej masłem lub w wyłożonej papilotkami,
  • piec w piekarniku rozgrzanym do 200st (dolna i górna grzałka) około 25-30 minut w 180 stopniach.

 

 

Smacznego!