Jaglane muffinki z czekoladą i migdałami

Prosty i szybki przepis (inne aktualnie nie wchodzą w grę ;)) na czekoladowe muffiny. Chrupiące na zewnątrz, kruche w środku. Przetestowany przez najlepszego testera.

Przepis na 12 sztuk.

Składniki mokre

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 2 jajka (rozmiar M)

 

Składniki suche

  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 3 szklanki mąki jaglanej
  • 2 szklanka mielonych migdałów
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,75 szklanki cukru brązowego
  • 1 tabliczka posiekanej czekolady deserowej (minimum 70% kakao)

 

Przygotowanie

Składniki mokre i suche wymieszać w osobnych miskach. Do składników mokrych wsypać suche i powoli wymieszać.

Masę przełożyć na blaszkę do muffinów wyłożonej papilotkami.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut lub do tzw „suchego patyczka”.

 

Smacznego!