Dyniowe gofry

Nic tak nie kojarzy mi się z jesienią jak dynie. W tym roku wykorzystuję je w kuchni wyjątkowo często, do ciast, muffinów, placków, zup i gofrów. Gofry robiłam po raz pierwszy i wyszły wyjątkowo pyszne, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, a że sezon na dynie trwa, to zachęcam do skorzystania z przepisu.

 

Składniki na około 8 sztuk

  • 2 łyżki masła szklanka mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • szklanka puree z gotowanej dyni
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

 

Przygotowanie

Dynię obrać, pokroić, wydrążyć środek, ugotować do miękkości i zblendować.

Masło roztopić i ostudzić.

Zmiksować masło, mleko, wodę, puree z dyni i żółtka.

Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól, zmiksować na gładką masę.

Białka ubić, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.

Piec ok 7 minut.

 

Smacznego!