Bananowy chlebek z czekoladą i migdałami

Przepis na ten chlebek skradł ostatnio nasze serca. Jest bardzo prosty, szybki, a co najważniejsze mocno czekoladowy. Może być deserem, bo smakuje jak ciasto, albo śniadaniem, bo ma w nazwie chlebek 😉 A tak poważnie, to po czekoladowe śniadania zapraszam Was tutaj – pomysły na zdrowe, czekoladowe śniadania, a chlebek zostawcie sobie do kawy lub herbaty.

Przepis na czekoladowy chlebek z bananami i migdałami

Przepis na czekoladowy chlebek jest małą modyfikacją przepisu z najnowszej książki Lidla „Jeść zdrowiej” na chlebek bananowy.

Składniki

  • 4 banany
  • 200 ml mleka owsianego
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100g cukru trzcinowego
  • 100g oleju kokosowego
  • 150g mąki pszennej
  • 100g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g posiekanych migdałów
  • 50g posiekanej czekolady deserowej (najlepiej z jak największą zawartością kakao, min 70%, ja dałam o zawartości 95% kakao)

Przygotowanie

W jednej mniejszej misce blendujemy banany z mlekiem owsianym i kakao.

Rozpuszczamy olej kokosowy.

W drugiej większej misce ubijamy jajka z solą, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Cały czas mieszając dodajemy masę bananowo czekoladową i olej kokosowy.

Dodajemy resztę suchych składników oraz posiekane migdały i czekoladę.

Masę przekładamy do wysmarowanej olejem kokosowym podłużnej blaszki.

Pieczemy ok 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).

Rewelacyjnie smakuje podany na przykład z syropem klonowym.

Smacznego!

2 komentarze

  • pirelka
    17/03/2018 at 12:24

    Kuszący i na pewno pyszny 😉 może i ja się skuszę jakiegoś dnia !
    Piękne zdjęcia, zawsze się zachwycam Twoimi kadrami.

    • czarnaewcia
      Ewa
      17/03/2018 at 21:21

      Dziękuję, bardzo mi miło 🙂 Skuś się, nie pożałujesz 😉