3 pomysły na śniadanie – placki, racuchy, naleśniki

Lato trwa w najlepsze, sezon na owoce jeszcze aktualny, słońce dodaje energii od kwietnia praktycznie każdego dnia. Wszystkie te czynniki sprawiają, że nasze śniadania o tej porze roku są bardziej wyszukane niż typowe kanapki. Uwielbiam robić różnego rodzaju owsianki, kasze, naleśniki czy placki. Wszystkie przepisy na moje ulubione śniadania znajdziecie tutaj pomysły na śniadania. Najczęściej robimy coś z tej listy pomysły na zdrowe czekoladowe śniadania, jeśli lubicie czekoladę, to musicie czegoś stąd wypróbować. A dziś zostawiam Wam przepisy na nasze ulubione wersje śniadaniowych placków. Jogurtowe placki z owocami, naleśniki z brzoskwinią i kwaśną śmietaną i nasze od lat ulubione skandynawskie racuchy. A na zdjęciach historia jednego posiłku z dziećmi … 😉

1. Przepis na jogurtowe placki z owocami

Składniki na placki jogurtowe

  • 2 jajka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka malin (można dać jagody, borówki, jeżyny …)
  • 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
  • olej do smażenia
  • dodatki np owoce, orzechy, syrop klonowy

Przygotowanie placków jogurtowych

Jajka zmiksować z cukrem na gładką masę.

Dodać jogurt, przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia i całość zmiksować.

Dodać maliny, posiekane orzechy i wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej. Placki smażyć z obydwu stron po około 2 minuty.

Podawać na ciepło z dowolnymi dodatkami.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Kuchnia Lidla.pl „Jeść zdrowiej”.

2. Przepis na naleśniki z brzoskwinią i kwaśną śmietaną

Składniki na naleśniki z brzoskwinią i kwaśną śmietaną

  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 brzoskwinie
  • masło do smażenia

Przygotowanie naleśników z brzoskwinią i kwaśną śmietaną

Jajka zmiksować ze śmietaną, wanilią i cukrem na gładką masę.

W osobnej misce wymieszać sól, cynamon, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

Dodać suche składniki do mokrych i mieszać aż do uzyskania jednolitej, pozbawionej grudek masy.

Na patelni rozgrzać masło. Nakładać po łyżce ciasta i na każdy placek położyć cienki kawałek brzoskwini (o grubości około 3 minimetrów). Smażyć przez kilka minut do momentu kiedy brzegi placków będą suche, a na powierzchni pojawią się bąbelki. Następnie każdy z placków obrócić i smażyć do momentu aż się zarumienią, a brzoskwinia skarmelizuje. Jeśli zaczynają się robić brązowe zbyt szybko należy zmniejszyć ogień.

Podawać z dowolnymi dodatkami. Świetnie smakują polane syropem klonowym.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki „Smitten Kitchen czyli Nowy Jork na talerzu” Deh Perelman.

3. Przepis na skandynawskie racuchy

Ostatni z naszych ulubionych przepisów jest już w naszym menu jak i na blogu od dawna. Przepis znajdziecie tutaj pomysł na śniadanie po skandynawsku, czyli racuchy Lackberga.

Smacznego!

2 komentarze

  • pirelka
    14/08/2018 at 20:40

    Musze wypróbować przepis na skandynawskie racuchy 🙂 może i moje dziewczyny raczą zjeść 🙂

  • Gąska
    23/08/2018 at 17:27

    Chcę wszystkie! 😀